Bersatu Meneraju Insan Bertakwa dan Gemilang

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DAN BAHASA ARAB SKUJ

SK UNDANG JELEBU, 71600 Kuala Klawang,
Jelebu, N.S. Tel : 
06-6136243

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM

 MOTO
"Bahagian Pendidikan Islam (BPI) bertanggungjawab melahirkan pelajar yang berilmu, beriman, beramal, berakhlak mulia menerusi pendidikan Islam"

 

PENGENALAN
 

Bahagian Pendidikan Islam mula  ditubuhkan pada bulan Ogos 1995. Sebelum itu, jabatan ini dikenali sebagai Jabatan  Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Pada awal penubuhannya Jabatan Pendidikan Islam dan Moral ialah sebuah unit yang diletakkan di bawah Bahagian Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia bagi menguruskan bantuan kepada Sekolah-sekolah Agama Rakyat dan pengurusan guru-guru agama yang baru diambilalih. Ia dikenali dengan nama Unit Pelajaran Agama.


Pada tahun 1973 Unit Pelajaran Agama dinaiktaraf menjadi Bahagian Pelajaran Agama dengan diketuai oleh seorang pengarah. Pada tahun 1983, nama Bahagian Pelajaran Agama ditukar kepada Bahagian Pendidikan Islam (BPI) sehinggalah ke tahun 1995. Pada tahun 1995 bidang tugas BPI ditambah lagi dengan memasukkan mata pelajaran moral di bawah kendalian BPI. Dengan yang demikian BPI dinaiktaraf kepada Jabatan Pendidikan Islam dan Moral (JAPIM). Tetapi selepas penstrukturan semula Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), sekali lagi nama Jabatan Pendidikan Islam Dan Moral(JAPIM) ditukar kembali kepada Bahagian Pendidikan Islam (BPI) dan diletakkan di bawah Sektor Operasi Pendidikan.

sumber : KPM Kementerian Pendidikan Malaysia (bahagian pendidikan islam KPM)

 

GURU PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK UNDANG JELEBU N.S.

1. PN. MARINA BT ABD. RASHID

2. PN. SITI FATIMAH BT YUSOF

3. PN. NORZAITI BT BAHARUN

4. PN. HASRIYATI BT MOHAMED BASRI

5. PN. KHAIRIYAH BT. KADIR

6. PN. HAFSAH BT. MOKHTAR

7. PN. NURUL MUNIRA BT ZAINAL ABIDIN

8. PN. IZATY BT IBRAHIM

9. CIK SITI AISHAH BT DAUD

10. CIK HASBIAH BT AWANG